Sunday, June 24, 2007

Tiang lampu, servis kpd rakyat dan ...

Dah sbulan lebeh pon aku abehkan cuti summer dengan melepak kat umah..aktiviti?erm…memule luh tkder tenet..aktiviti tk dpt dielakkan ialah nonton tv dan makan.after 3 weeks, tenet umah aku dah dibaiki.alhamdulillah .walopon skarang die start bengong2 lagiks..still ade tenet nih dh lebeh dr syukur.so bermulelah aktiviti donlod.aku dengan jayanye tlah mengabehkan air mata tatkala menonton sorry I love you. Cite nih dh lama. Sjk INTEC lagik ijan ngan wanie soh aku tgk.aku jek yg lengah2. One word to describe this drama –TOUCHING. Sesambil tuh tunggu finale LIAR GAME.excited siot nk tau apa akn berlaku kat finale.

Last Thursday night, something very shocking happen, at least for me and my family la. Tiang lampu depan umah aku terbakar. Tak terkejut ke?eheks.bagi famili aku tuh dh cukup terkejut sbb leklok tepi tiang lampu tuh ialah kabel letrik utk kampong aku. Masa tuh dah meletup gegile gak la. Ade org nk gi masjid nmpak.kebetulan umah aku plg depan.cecepat die soh akk aku kontek TNB.mak aku dh kecut perot dah.soh simpan apa yg patut.aku pe lagi.pi la kemas passport ngan flight ticket balek aku.naya dowh kalo apa2 berlaku.yg tensennye TNB nih.bukan nk ngutuk.tp dh tau kite nih buat aduan urgent.bleh lagik ckp ‘aduan awak ni ke 35’.ok..sabar lagiks.mayb btol la kot ramai org kol.alih2 die soh kol bhg laen laks.bhg tuh laks ckp soh gi snirik kat pejabat TNB.isk..kol 8 malam tuh.maghrib pon lom solat.masa tuh gak la aku tringat service kat US.bukan maksod nk compare tp nih la salah satunyer factor yg Malaysians still kekurangan..PERKHIDMATAN AWAM a.k.a SERVIS KEPADA RAKYAT. Alhamdulillah,jiran aku ade kol bomba dan naseb baek jugakla bomba nih lg laju dr TNB..akhirnye api pon padam dn tk smpat sambar pokok2 tepi tiang lampu tu..

Hamper setahun kat U.S, aku blajar satu mende yg amt penting. Lam masyarakat, kite takleh pentingkan diri snirik.bile kite ade tanggungjwb kpd org laen lam komuniti..tk kire ar kite keje pasar jd penjual ke..nurse kat spital ke..kerani kat opis ke..jalankan tanggungjawab tuh dengan baek. Jgn tarik muke masam bile layan pelanggan kite. Aku maybe taktau macam mana letihnye nurse kat spital nk jaga org sakit..org TNB nk layan panggilan2 kecemasan..ataupon org Tmnet nk jwb kol2 aku masa tenet umh aku bengong.tp aku rasa kalo kite dh pilih utk kerja tuh,nk tak nak tuh tanggungjawab kite. Insya-Allah, kalo kite iklas, org akn igt kite dan hargai servis kite. Plg koman dgn ucapan TERIMA KASIH. Pasal service nih, kite leh contohi Americans. Walopon tk sume org diorg bg servis baek, tp majority diorg mmg begitu. Sempena kemerdekaan ngr kite yg ke-50, aku bukn nk menyeru korg sume jajah minda dengan memandang ngr asing. Cume amek apa yg bagos, apa yg bernas, apa yg bermanfaat, yg kite yakin mampu merubah diri kite dan Negara menjadi lebeh baek.

2 comments:

ロザリザ said...

hope everything is fine now.


anyways, haaa k. oja pun layan liar game nie? demit la finale 1 gb lebih nak dld. da la streamyx gile lembbbb.tp hardsubbed blum kuaq lagik kan. so sdg menanti la nie. skrang tgh dld hana kimi, cite taiwan. tatau la best ke idak. yaya dah penah tgk ke?

Shahneel Saharudin said...

haii..saja singgah blog u..boleh tahan